måndag 14 november 2016

Våra GF lussekatter och semlor



50 gram smör
2,5 dl grädde
50 g jäst
1 ägg
1 dl kesella
0,75 socker
0,5 tsk salt
1 tsk kardemumma
2 paket saffran, 1 gram
2 kryddmått hjortronsalt
Ca 12 dl fin mjölmix

Smält smör och värm upp tillsammans med grädden till 37 grader, fingervarmt.
Smula sönder jästen i en degbunke/maskin. Rör ut jästen med lite degspad. Tillsätt resten av degspad, ägg, kesella, socker, salt, saffran samt sedan mjölmix med hjortronsaltet. Arbeta ihop till en jämn deg i 8-9 min. Låt jäsa 40-50 minuter.
Ta upp degen på mjölat bord och arbeta smidigt, forma lussekatter, lägg i russin. Låt jäsa igen ca en timme. Pensla med ägg och grädde samt in i ugnen ca 10 minuter 225 grader mitt i ugnen. Lägg på bakduk och låt svalna.


Semlor samma deg, utan saffranet, forma bullar och platta till något. Låt jäsa igen ca en timme. Nagga bullarna pensla ev med vatten efteråt.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar