söndag 20 januari 2013

Balsamvinägermarinerad Flankstek


Balsamvinägermarinerad Flankstek
Flanksteken är en underskattad styckbit. På sommaren grillar vi den och tycker den är godare än Entrecote. Nu mitt i vintern gjorde vi så här istället:


Ingredienser: (4 personer)
1.2 kg flankstek
2 dl balsamvinäger

Red Hot Chili Flakes
Flingsalt "Wild Garlic"
Smör till stekning

4 hg svamp "Portabella"
4 gula lökar

4 vitlöksklyftor
Flingsalt och vitpeppar
Smör till stekning

Till sallad: 
1 stor romansallad
2 gula paprikor
2 oranga paprikor
10 bitar soltorkade tomater
4 st mogna avacados












Gör så här:

  1. Skär köttet i 2 cm breda och 1 cm tjocka strimlor. Lägg dom i en bunke och marinera med Balsamvinägern. Låt ligga minst 3 timmar i kylen men vänd runt ibland så att allt blir marinerat.
  2. Lägg köttet på en långpanna och strö över salt och chili flakes på båda sidor. Låt vila 30 minuter i rumstemperatur.
  3. Skiva svampen och löken och stek med smör. Pressa över vitlöks klyftorna  Stek till allt får en fin färg och svampen blivet av med sin vätska. Krydda med lite salt och vitpeppar och låt vila medan du steker köttet och gör salladen.
  4. Strimla och blanda ihop salladen i en stor skål.
  5. Stek eller grilla köttet på mycket hög värme. Max 1 minut per sida om du nu inte måste ha helt genomstekt kött.
  6. Lägg sallad i botten på tallriken och köttet över. Toppa med svamp och lökblandningen.
  7. Ät och njut med ett gott rödvin därtill

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar