måndag 28 januari 2013

Påbonäs egen Béarnaise sauce


Påbonäs egen Béarnaise sauce. Lagad på riktigt smör strax innan servering. Inte så svårt som många tror! Gott till tex "Biff a la minute". Helt GI och LCHF.




Ingredienser: (4 pers)
Gulorna av 4 stora ägg
2 msk rödvinsvinäger
0,5 dl vatten
10 krossade vitpepparkorn
2 charlottenlökar
1 knippe färsk persilja eller 2 msk torkad
250 g smält smör
1 msk torkad eller 1 knippe färsk dragon
1 knivsudd cayennepeppar

Gör så här:
  1. Hacka lök och persilja grovt. Slå på vatten och vinäger och låt koka upp och sedan sjuda in till hälften. Krossa och lägg i vitpepparn.
  2. Smält smöret och låt det stå vid sidan av så att det svalnar utan att stelna.
  3. Koka upp ett vattenbad och sätt ner en gryta i det kokande vattnet. Sila i det reducerade avkoket av lök, persilja och vitpeppar.
  4. Lägg i äggulorna och vispa. Låt stå i det kokande vattenbadet under ständig vispning tills det tjocknar. Blir det för hårt tillsätter du en tsk kallt vatten och vispar hårt.
  5. Tag grytan från vattenbadet och tillsätt under kraftig vispning det avsvalnade smöret, lite i sänder. Tillsätter du för fort skär det sig. Släng det sista grumsiga delen av smöret.
  6. Tillsätt finhackad eller torkad dragon och lite cayennepeppar efter smak.
  7. Vid behov kan du värmehålla bean i det svalnade vattenbadet. Låt ej koka.
  8. Servera med en god biff och andra tillbehör
Gott till:
Plankstek
Biff a la minute!
Biff ala minute

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar