Helstekt älgentrecôte
Har du lyckan att finna en entrecôte av älg kan du laga den varsamt i ugn för bästa smak. Gott till är vilda tillbehör som rönnbär.
Ingredienser:
1/2 kg älgentrecôte 2 tsk salt 2 krm malen svartpeppar 2 msk smör Till servering: rönnbärssylt eller gelé ugnsrostade rotfrukter timjansky God rödvinssås till |
Tillagning:
1. Värm ugnen till 175°. Gnid in köttet med salt och peppar och bryn köttet i smör. Lägg det i en ugnssäker form och stick en köttermometer i tjockaste delen av köttet, så att spetsen hamnar mitt i. Ställ in formen i ugnen på nedersta falsen.
2. Älgkött kan ätas väldigt rött för den som tycker om det. Tiden i ugnen avgör hur välstekt köttet blir. När termometern visar på 48-50° är köttet rosarött som på bilden. Vill du ha köttet mer välstekt, låt det stå i ugnen lite till.
3. Ta upp köttet ur formen (spara skyn, kan användas till timjansky) och låt det vila under aluminiumfolie ca 20 minuter. Skär upp det i centimetertjocka med vass kniv.
1. Värm ugnen till 175°. Gnid in köttet med salt och peppar och bryn köttet i smör. Lägg det i en ugnssäker form och stick en köttermometer i tjockaste delen av köttet, så att spetsen hamnar mitt i. Ställ in formen i ugnen på nedersta falsen.
2. Älgkött kan ätas väldigt rött för den som tycker om det. Tiden i ugnen avgör hur välstekt köttet blir. När termometern visar på 48-50° är köttet rosarött som på bilden. Vill du ha köttet mer välstekt, låt det stå i ugnen lite till.
3. Ta upp köttet ur formen (spara skyn, kan användas till timjansky) och låt det vila under aluminiumfolie ca 20 minuter. Skär upp det i centimetertjocka med vass kniv.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar