söndag 20 januari 2013

Helstekt Älgentrecôte


Helstekt älgentrecôte
Har du lyckan att finna en entrecôte av älg kan du laga den varsamt i ugn för bästa smak. Gott till är vilda tillbehör som rönnbär.
Helstekt älgentrecôte
Ingredienser:
1/2 kg älgentrecôte
2 tsk salt
2 krm malen svartpeppar
2 msk smör

Till servering: rönnbärssylt eller gelé
ugnsrostade rotfrukter
timjansky

God rödvinssås till
Tillagning:
1. Värm ugnen till 175°. Gnid in köttet med salt och peppar och bryn köttet i smör. Lägg det i en ugnssäker form och stick en köttermometer i tjockaste delen av köttet, så att spetsen hamnar mitt i. Ställ in formen i ugnen på nedersta falsen.
2. Älgkött kan ätas väldigt rött för den som tycker om det. Tiden i ugnen avgör hur välstekt köttet blir. När termometern visar på 48-50° är köttet rosarött som på bilden. Vill du ha köttet mer välstekt, låt det stå i ugnen lite till.
3. Ta upp köttet ur formen (spara skyn, kan användas till timjansky) och låt det vila under aluminiumfolie ca 20 minuter. Skär upp det i centimetertjocka med vass kniv.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar